Pensioen

Gratis offerte
weduwe pensioen
oudedagsvoorziening
Aandeelhouder
opleiding
niet duur pensioen
pensioen partners
mn pensioen
wet aanvullende pensioenen
weinig pensioen
wat is pensioen
pensioentekort
Aandeelhouderswaarde
wensen pensioen
Prijshoudend
pensioen platform
wet op de aanvullende pensioenen
pensioen uitleg
Eenoudergezinnen
 
 

Welkom op Pensioen,
rubriek wat is pensioen

 
Gratis pensioenofferte en/of pensioenadvies

wat is pensioen nieuws:

Inhaalpremie

Inhaalpremie

Inhaalpremie

Premie waarmee aanspraken uit eerdere jaren van deelname aan een pensioenregeling in de toekomst worden betaald. De inhaalpremies zijn tot aan de pensioendatum gelijk. Dat betekent dat de ingekochte pensioenaanspraak ieder jaar iets lager is.


Voor meer informatie over wat is pensioen adviseren wij u de site:

wat is pensioen nieuws

Acties onvermijdelijk in metaal

ZOETERMEER - De onderhandelingen over een nieuwe CAO in de metaal- en elektrotechnische industrie zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag stukgelopen. Acties zijn nu vrijwel onvermijdelijk, zegt CAO-onderhandelaar H. van der Windt van FNV Bondgenoten, de grootste vakbond in de sector. De bonden en de werkgevers kwamen vrijdag nauwelijks nader tot elkaar tijdens een dertien uur durend overleg op het hoofdkantoor van werkgeversorganisatie FME-CWM in Zoetermeer. De besprekingen werden uiteindelijk kort na middernacht opgeschort. Het conflict draait om vier punten. De arbeidstijd is het belangrijkste twistpunt. De werkgevers wilden oorspronkelijk dat de 180.000 werknemers in de sector 48 uur extra zouden gaan werken op jaarbasis, zoals nu al gebeurd in een aantal Duitse bedrijven. Tijdens de onderhandelingen gaven de werkgevers aan dat ze wilden zakken naar 32 uur extra. De vakbonden zijn tegen een algemeen bindende afspraak over arbeidstijdverlenging. Ze zijn alleen bereid om te praten over afspraken op bedrijfsniveau, als daarvoor goede redenen zijn. Daarnaast willen ze dat de werknemer wordt gecompenseerd voor de extra werkzaamheden en dat hij of zij het recht houdt om niet mee te doen. FME-CWM wil de seniorendagen schrappen, waarna vroegpensioen geregeld kan worden. De vakbonden kijken hier anders tegenaan. Datzelfde geldt voor de uitkering bij ziekte en het loon. Aangezien de nieuwe CAO een looptijd van 30 maanden zou krijgen, wilden de bonden een structurele loonsverhoging van 3,5 procent. De werkgevers boden 0,75 procent. De actiebereidheid in de sector is volgens de vakbonden groot. Ze wijzen op onderzoek dat TNS Nipo deze week heeft uitgevoerd en waaruit blijkt dat 46 procent zeker bereid is om actie te voeren als de werkgevers niet inbinden. " We wilden er vandaag erg graag uitkomen, maar de kloof is gigantisch gebleken" , zegt Bondgenotenonderhandelaar Van der Windt. "We gaan nu met onze achterban overleggen om te kijken wat er moet gebeuren. Binnen een week of drie lijken acties onvermijdelijk". FME-CWM-onderhandelaar A. Kraaijeveld betreurt het dat de onderhandelingen zijn opgeschort. "We hebben de bonden nog uitgenodigd voor een nieuw gesprek, maar dat wilden ze niet. Men wil de problemen niet aanpakken, bijvoorbeeld rond het pensioen. De hakken gaan dan in het zand, waarmee ze voorbij gaan aan de belangen van de jonge generaties". Bron: telegraaf

pensioen nieuws:

Carričrebreuk

Carričrebreuk

Carričrebreuk

 

Carričrebreuk is een bijzondere vorm van pensioenbreuk. Deze breuk ontstaat bij verandering van werkgever. Doorgaans ontvangt iemand bij een nieuwe werkgever een hoger salaris. Het pensioen bij de oude werkgever wordt hier echter niet aan aangepast. Het hogere salaris is dus niet van toepassing op het opgebouwde pensioen bij de oude werkgever. Hierdoor kan een pensioentekort ontstaan.

 

Om de negatieve gevolgen van de carričrebreuk enigszins binnen de perken te houden, kunt u het pensioen van de oude werkgever overdragen naar de nieuwe werkgever. Het pensioenfonds van de nieuwe werkgever krijgt dan de waarde van de pensioenrechten van de oude werkgever uitgekeerd en berekent vervolgens hoeveel dienstjaren u hiervoor in het nieuwe pensioenfonds terug kunt krijgen. De berekening gebeurt aan de hand van door de overheid opgestelde richtlijnen. De periode waarin u voor waardeoverdracht in aanmerking kunt komen bedraagt maximaal 12 maanden en verloopt als volgt:

1. Bij deelname aan de pensioenregeling is de werkgever verplicht de nieuwe werknemer in te lichten over het recht op overdracht en de te volgen procedure. De nieuwe werknemer moet binnen 2 maanden na opname in de nieuwe pensioenregeling een opgave vragen van zijn pensioenrechten bij de nieuwe pensioenuitvoerder.
2. De nieuwe pensioenuitvoerder vraagt binnen een maand informatie aan bij de oude pensioenuitvoerder, die binnen 2 maanden de informatie verstrekt.
3. Binnen 2 maanden informeert de nieuwe pensioenuitvoerder de werkgever over de gevolgen van de waardeoverdracht.

4. Binnen 2 maanden dient de werknemer het verzoek tot waardeoverdracht in te dienen bij de nieuwe pensioenuitvoerder. Indien er ook sprake is van een nabestaandenpensioen dient een akkoordverklaring van de partner afgegeven te worden. Indien de partner niet akkoord gaat, dan blijft het nabestaandenpensioen als "slapersrecht" achter bij de oude pensioenuitvoerder.
5. De waardeoverdracht zal binnen 3 maanden plaatsvinden. Het pensioen bij de oude werkgever komt te vervallen.

 

Wel of geen overdracht?

Als u bij de nieuwe werkgever meer gaat verdienen, zult u wat minder jaren terugkrijgen dan u had. Dit kan betekenen dat u niet meer uw volledige pensioen van 40 dienstjaren kunt bereiken.

Stapt u met behoud van hetzelfde salaris over naar een nieuwe werkgever die precies dezelfde pensioenregeling kent als uw vorige werkgever, dan zal het aantal fictieve dienstjaren bij uw nieuwe werkgever gelijk zijn aan het aantal jaren dat u bij uw oude werkgever werkte.

Als de oude regeling een goede indexering kent, is het soms beter de aanspraken bij de oude werkgever te laten. Wel of geen overdracht is dus afhankelijk van verschillende factoren zoals:

· Welk systeem hanteert het pensioensysteem van de nieuwe werkgever?
· Worden de oude pensioenrechten bij ontslag geďndexeerd?
· Wat zijn de carričre- en salarisverwachtingen?
· Zijn de regelingen ten aanzien van nabestaandenpensioen tenminste gelijkwaardig?

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar Pensioen