Pensioen

Gratis offerte
aow berekening
aow franchise
niet duur pensioen
mn pensioen
wensen pensioen
Koers/winstverhouding
wat is pensioen
financieleplanning rekenmodule
waardeoverdracht pensioen
aow alleenstaande
pensioen platform
aow 2001
aanvullende pensioenen
Aandeelhouderswaarde
Koers dividendverhouding
Eigen behoud
pensioen uitleg
opleiding
 
 

Welkom op Pensioen,
rubriek pensioen vergelijken

 
Gratis pensioenofferte en/of pensioenadvies

pensioen vergelijken nieuws:

Beloning Ahold-topman Moberg 'niet significant' afwijkend

Beloning Ahold-topman Moberg 'niet significant' afwijkend

Uitgegeven: 10 september 2003 20:17

ZAANDAM - De beloning van bestuursvoorzitter Anders Moberg van Ahold wijkt "niet significant" af van die bij vergelijkbare ondernemingen en is "in feite lager" dan bij Amerikaanse branchegenoten. Ook mag niet worden vergeten dat Ahold in dit tijdsgewricht niet valt te vergelijken met een gewone onderneming.

Dat stelt president-commissaris H. de Ruiter van Ahold woensdag in een brief aan de pensioenfondsen ABP en PGGM. Daarmee reageert De Ruiter op de eis van deze twee aandeelhouders om de beloning van Moberg te verlagen. Volgens hem "is er een bepaald niet te verwaarlozen risico dat de nieuwe bestuursvoorzitter op enig moment in rechtszaken persoonlijk wordt betrokken".

Commotie

Afgelopen donderdag maakte het door boekhoudschandalen geplaagde supermarktconcern op een extra aandeelhoudersvergadering bekend dat Mobergs beloning kan uitdijen tot 10 miljoen euro per jaar. Zijn vertrekregeling kan net zo hoog oplopen. Die mededeling leidde tot grote commotie onder de aandeelhouders.

ABP en PGGM stelden als voornaamste kritiek dat Ahold in zijn handelswijze de aandeelhouders "volstrekt niet serieus" heeft genomen. De Ruiter erkent dat "de gang van zaken op de vergadering van aandeelhouders inderdaad minder gelukkig was".

Transparantie

Daarbij wijst de president-commissaris er wel op dat de raad van commissarissen en Moberg er echter ook voor hadden kunnen kiezen het beloningspakket van de nieuwe bestuursvoorzitter bekend te maken in de jaarrekening over 2003, die pas volgend jaar wordt gepresenteerd. Volgens hem heeft Ahold juist op deze manier laten zien transparantie belangrijk te vinden.

ZIE OOK:
Beleggers eisen lager loon Ahold-baas Moberg

Bron: nu.nl
Voor meer informatie over pensioen vergelijken adviseren wij u de site:

pensioen vergelijken nieuws

Privevoorziening

Privevoorziening
 
   

Onderwerpen  >>  Privevoorziening

Privevoorziening

Sparen
U kunt uw pensioen aanvullen door te sparen. Dit kan door periodiek een bedrag op een spaarrekening te storten, waar u het geld vrij van kunt opnemen. Meestal geldt een hogere rentevergoeding als u een spaarrekening neemt met een minimuminleg en/of opnamebeperking. Ook is het mogelijk een bepaald bedrag in een keer op een spaarrekening zetten. Omdat u het geld voorlopig niet nodig heeft, kunt u het storten op een spaarrekening met een vaste looptijd en een vaste rente (bv. depositorekening). U kunt het geld dan niet vrij opnemen, maar het is mogelijk dat u dan een hogere rente krijgt. De rentevergoeding is meestal hoger naarmate de looptijd langer is. Er is ook een mogelijkheid om via de werkgever te sparen middels premiespaarregeling en spaarloonregeling. Deze spaargelden worden op een rekening vastgezet en komen na vier kalenderjaren vrij. Het spaargeld kan wel gebruikt worden om de premies van een levensverzekering te betalen. Deze levensverzekering kan dienen als extra aanvulling op het pensioen. Sparen heeft echter als groot nadeel dat er inkomstenbelasting wordt geheven over de rente-inkomsten van spaarrekeningen.

Beleggen
U kunt uw pensioen aanvullen door uw geld te beleggen. U kunt beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed en opties. Dit kunt u individueel doen of collectief (met een groep mensen). Collectief beleggen heeft als voordeel dat het geld professioneel beheerd wordt en levert een kostenvoordeel. U kunt ook beleggen in gemengde fondsen. Een gemengd fonds is een mix van aandelen, obligaties en vastgoed en wordt regelmatig aangepast aan de economische vooruitzichten. Beleggen heeft als nadeel dat u een risico loopt. U kunt immers nooit voor honderd procent zeker de toekomstige beurskoers van waardepapieren bepalen. Het grote voordeel van beleggen is dat u, als u het goed doet, meer rendement over uw vermogen behaalt dan wanneer u hetzelfde bedrag zou sparen. Als het risico hoger is, dan is het rendement vaak ook hoger. Het meeste risico loopt u met aandelenfondsen, het minste risico met obligatiefondsen.

Levensverzekering
Een mogelijkheid om te zorgen voor een onbezorgde oude dag is het nemen van een levensverzekering. Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen. Bij het afsluiten moet worden gelet op het gewenste tijdstip waarop de uitkering plaatsvindt; verzekering bij overlijden en verzekering bij leven. In het eerste geval wordt uitgekeerd bij het overlijden van een verzekerde. Is deze verzekerde op de einddatum nog in leven, bijvoorbeeld op 65-jarige leeftijd, dan wordt er niets uitgekeerd. In het tweede geval wordt er uitgekeerd indien de verzekerde nog in leven is op de einddatum, bijvoorbeeld als de verzekerde 65 wordt. Indien de verzekerde sterft voor deze einddatum wordt er niets uitgekeerd. Bij beiden is dus niet zeker dat er uitgekeerd wordt. Een combinatie van beide bovengenoemde vormen, een gemengde verzekering genoemd, komt altijd tot uitkering. Daarnaast kan er een indeling gemaakt worden naar de wijze waarop de uitkering verstrekt wordt; ineens (kapitaalverzekering) of in termijnen (renteverzekering). De te betalen premie voor een levensverzekering kan op twee manieren betaald worden. Het bedrag kan in een keer betaald worden (koopsompolis) of in de vorm van een periodieke premie, bijvoorbeeld maandelijks (premiepolis).

Een aanvullend pensioen kan op dus verschillende manieren verkregen worden Een populaire vorm is de lijfrenteverzekering. Een lijfrenteverzekering keert periodiek (bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal) uit indien een persoon op een bepaald tijdstip (einddatum) nog in leven is. In geval van een extra pensioenvoorziening is de einddatum het bereiken van de 60 of 65 jarige leeftijd. De flexibele verzekeringen winnen meer terrein. Een voorbeeld van een flexibele verzekering is de United Linked Verzekering. Met een gedeelte van de betaalde premie gaat de verzekeringsmaatschappij beleggen. De belegging is mogelijk in een aantal fondsen of in een mix van de fondsen. Het is voor de verzekeringnemer mogelijk t