belgische verzekeringen

Gratis offerte
Offerte België
Offerte Nederland
Golf verzekering
Verplichte verzekering burgerlijke ...
Pensioenverzekering Particulier
Een goede moslim leent niet! Over ...
 aansprakelijkheidsverzekeringen
Glasverzekering
Pakketpolis
Fietsverzekering
Kostbaarhedenverzekering
 
 

Welkom op belgische verzekeringen,
rubriek Grensarbeiders

 
Offerte aanvraag voor de Belgische markt:

Offerte aanvraag voor de Nederlandse markt:

Grensarbeiders nieuws:

DIRECTE BELASTINGEN GRENSARBEIDERS

In geval van belasting van de grensarbeider in het land waar hij werkt, passen de meeste lidstaten een andere belastingregeling toe dan die voor ingezetenen, namelijk de zogenaamde regeling voor niet-ingezetenen. Helaas betekent die regeling vaak hogere belastingen dan die voor personen die dezelfde beroepsactiviteit uitoefenen in het land waar zij wonen, terwijl zij niet de fiscale voordelen biedt die ingezetenen op grond van hun gezinssituatie genieten en evenmin de verschillende vormen van aftrek waar ingezetenen recht op hebben, omdat ervan wordt uitgegaan dat dergelijke voordelen toegekend moeten worden door het land waar de belastingplichtige woont. Tegelijkertijd genieten grensarbeiders die voordelen ook niet in het land waar zij wonen, omdat zij daar geen of te weinig belastbaar inkomen hebben.In deze situatie - zoals ook in het ontbreken van coördinatie van de reglementeringen voor de directe belastingen - moet verandering komen omdat zij in strijd is met het non-discriminatiebeginsel, dat nu ook in belastingzaken bevestigd is door het Europees Hof van Justitie, vooral op grond van de artikelen 48 en 52 van het EG-Verdrag.Op het niveau van de Gemeenschap heeft het begrip 'rechtstreeks van invloed' op de instelling van de gemeenschappelijke markt, dat in artikel 100 EG-Verdrag voorkomt, de mogelijkheden van de Europese Commissie om op te treden tot nog toe beperkt. De Commissie heeft haar voorstel van 1979 zien stranden en in 1992 ingetrokken. Het ging om harmonisatie van de inkomensbelasting in verbinding met het vrij verkeer van werknemers binnen de Gemeenschap en voerde als principe belasting van alle grensarbeiders in het woonland in. Daarop heeft de Commissie de lidstaten in 1993 een Aanbeveling gedaan voor het belasten van bepaalde inkomens die door niet-ingezetenen verdiend worden in een andere lidstaat dan degene waar ze wonen ten einde grensarbeiders die minstens 75% van hun volledig inkomen ontvangen in het land waar ze werken en daar belastingen betalen, een niet discriminerende belasting te waarborgen. Verschillende lidstaten hebben zich al naar de Aanbeveling gevoegd.
Bron: Algemeen
Voor meer informatie over Grensarbeiders adviseren wij u de site:

Grensarbeiders nieuws:

Soorten pensioenen

België
  • ouderdomspensioen (rustpensioen)
  • nabestaandenpensioen (overlevingspensioen)
  • Grensarbeiderspensioen
  • Brugpensioen
  • Samenloop van rechten
Rustpensioen
In België kent men verschillende pensioenregelingen voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren. De pensioenregeling voor werknemers verzekert in principe alle werknemers die met een arbeidscontract in België werken en de uitkeringsgerechtigden van een rustpensioen. Er bestaat recht op een rustpensioen vanaf de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin de leeftijd van 65 jaar (voor mannen) en van 63 jaar (voor vrouwen) wordt bereikt. Een mijnwerker of zeevarende gaat eerder met pensioen. Tevens kan het pensioen vervroegd ingaan, namelijk vanaf de 60 jarige leeftijd.
Een volledig rustpensioen wordt opgebouwd tijdens de 45 jaren tussen de 20e en 65e verjaardag. Over elk jaar waarin is gewerkt wordt een stukje rustpensioen opgebouwd. De pensioenopbouw is loongerelateerd. Er zijn twee pensioenuitkeringen: het gezinspensioen en het alleenstaandenpensioen. Er is alleen recht op het gezinspensioen als de echtgenoot géén of weinig inkomsten heeft.

Aanvraag
De pensioenregeling voor werknemers wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP). De pensioenregeling voor zelfstandigen wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen(RSVZ). Aanvragen om rustpensioen worden u automatisch toegezonden. Wilt u het pensioen eerder aanvragen dan dient u contact op te nemen met de pensioendienst van uw gemeente in België.

Woont u in Nederland en bent u een periode verzekerd geweest in België dan kunt u het pensioen het beste één jaar van te voren aanvragen. Dit dient u te doen bij het vestigingskantoor van de SVB waaronder uw woonplaats valt.

Overlevingspensioen
In principe zijn alle (gehuwde) werknemers die met een arbeidscontract in België werken en uitkeringsgerechtigden bij overlijden verzekerd voor het overlevingspensioen. Het overlevingspensioen geeft onder voorwaarden recht op een maandelijkse uitkering voor uw echtgenoot. De uitkering wordt betaald afhankelijk van het inkomen van de rechthebbende.

Aanvraag
Het overlevingspensioen voor werknemers wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP). Het overlevingspensioen voor zelfstandigen wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ). De aanvraag om overlevingspensioen dient u in bij de pensioendienst van uw gemeente in België.

Woont u in Nederland en is uw echtgenoot een periode verzekerd geweest in België dan dient u het pensioen aan te vragen bij het vestigingskantoor van de SVB waaronder uw woonplaats valt.

Grensarbeiderspensioen
In sommige situaties betaalt België ook pensioen uit over tijdvakken dat u in België heeft gewoond en in Nederland heeft gewerkt (intern recht). België berekent dit pensioen alsof u in België gewerkt zou hebben en rekent voor ieder jaar een fictief Belgisch loon aan. Het is met name voordelig om dit pensioen aan te vragen vóór de 65-jarige leeftijd.

Brugpensioen
In België kan er onder bepaalde voorwaarden recht bestaan op een brugpensioen vanaf 58 jaar. Een brugpensioen bestaat uit een Belgische werkloosheidsuitkering plus een aanvullende vergoeding van de werkgever. Als u in Nederland woont, kan de Belgische werkloosheidsuitkering niet worden uitbetaald. In deze situatie moet u vooraf contact opnemen met het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), om te bepalen of u wel recht heeft op een Nederlandse werkloosheidsuitkering. Ontvangt u een brugpensioen dan kunt u het rustpensioen in België niet meer vervroegd aanvragen. U kunt dan pas een rustpensioen ontvangen vanaf de wettelijke pensioenleeftijd 65 jaar (voor mannen) en 63 jaar (voor vrouwen). Vraag hier online meer informatie aan over Pensioenverzekering Particulier, Pensioenverzekering Bedrijven, Levensverzekering, Schuldsaldoverzekering, Inkomensverzekering, Afhankelijkheidsverzekering, Ziektekostenverzekering door het aanvraagformulier in te vullen. Bron: www.bbz.nl/pensioen.htm
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar belgische verzekeringen